Inburgeringsexamen

Op 30 maart tijdens de Kick off van de Asielzoekmachine sprak journaliste en schrijfster Tahmina Akefi over haar ervaringen in het asieltraject. Ze hekelde o.a. het inburgeringsexamen, de test of vluchtelingen onze samenleving voldoende kennen.

Hilbrand Nawijn, vreemdelingenadvocaat, politicus en oprichter van de IND kreeg van Tahmina een van de vragen van het inburgeringsexamen voorgelegd : “hoe lang is de afsluitdijk”, die hij prompt verkeerd beantwoordde (23 ipv 31 km).

Mijn collega op het werk komt uit Iran en vertelde me, dat ze destijds veel heeft gehad aan de cursusboeken inburgering, die ze nog steeds af en toe raadpleegt. Het inburgeringsexamen was een makkie, want ze kon het beschikbare lijstje antwoorden op mogelijke examenvragen  best – een week – onthouden.

De meeste genodigden zagen in dat hier iets beter kon.
Ik ben wat overgevoelig geraakt voor situaties waarin mensen het roerend eens zijn, ook – maar dan onuitgesproken – dat iemand wellicht iets zou moeten doen.
Ik kreeg de microfoon te pakken en vroeg of iemand wist welke funktionaris op de kwaliteit van het inburgeringsexamen aanspreekbaar is.

Mijn vrouw vond dat ik me weer te druk maakte.
Maar ik hoorde met plezier dat Els en Eefje (de initiatiefneemsters van de AZM) een goed idee hadden gekregen : crowd sourcen van materiaal voor het inburgeringsexamen. Wat vinden wij nu dat een vluchteling zou moeten weten van de Nederlandse samenleving om hier goed te kunnen funktioneren. Het liefst uitsluitend die relevante zaken, die bij ons anders zijn. Dat vereist dan tevens dat we ons een beetje verdiepen in de kultuur en de achtergrond van de vluchteling.

Ruud Merks

Beantwoordt nu zelf 10 vragen van het inburgeringsexamen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s