Kick-off AsielZoekMachine

De Asielzoekmachine is een projekt met als doel om iedereen – vluchtelingen, burgers, beleidsuitvoerders en beleidscriticasters – mee te laten denken over de vormgeving van het asielbeleid. We zijn in onze democratie immers allemaal verantwoordelijk voor hoe we de samenleving inrichten.

Het project bestaat uit een webdocumentaire, een tv- en radiodocumentaire, tentoonstellingen en bijeenkomsten in het hele land. Tijdens de Slotbijeenkomst in Den Haag op 20 juni 2016, Wereldvluchtelingendag, doen we verslag van de denkkracht uit de Nederlandse samenleving aan de Nederlandse politiek en maatschappelijke organisaties.

Ik heb me voor het dit projekt aangemeld omdat ik me al een tijdje zorgen maak over het draagvlak in de samenleving voor het opnemen van vluchtelingen.
Ik loop rond – net als vele anderen – met vragen als :

 • Kunnen en willen we vluchtelingen tegenhouden ?
 • Welke grenzen zijn er aan ons vermogen om vluchtelingen op te nemen ?
 • Kloppen de criteria voor het verlenen van asiel ? Kunnen we een steekhoudende segmentatie aanbrengen in de motieven van asielzoekers ?
 • Hoe kunnen we vluchtelingen sneller door de asielprocedure heen trekken
 • Hoe kunnen we vluchtelingen sneller en beter laten integreren ?
  Wat betekent integreren voor hen en voor ons ?
 • Hoe kunnen we werkelijke aandacht geven aan de zorgen en angsten, terecht of onterecht, van degenen die minder (last van) vluchtelingen willen.

Het Asielzoekmachine projekt biedt mij en anderen de gelegenheid om te zoeken naar verbetermogelijkheden van het Asielbeleid. Beter voor de vluchteling en beter voor ons (win – win). Maar als dat te ideaal gedacht is, dan toch inclusief het oplossen van knelpunten voor de vluchteling en transparantie ten aanzien van de door alle lagen van de bevolking te brengen offers.

Het zal daarbij aankomen op het scheiden van feiten en meningen, integraal maar ook “out of the box” denken en aandacht voor materiele en immateriele kosten maar zeker ook voor materiele en immateriele opbrengsten van de te verwachten vluchtelingenstroom.

In volgende blogs doe ik verslag van mijn reis met de Asielzoekmachine door het rijke landschap van feiten en meningen en zal ik mijn eigen ideeen en standpunten op deugdelijkheid toetsen.

Een gedachte over “Kick-off AsielZoekMachine

 1. Beste Ruud,
  Een voortreffelijk initiatief dat ik – hoe dan ook – graag zal willen steunen.
  Vragen die ertoe doen, antwoorden als sleutels om te ontsnappen uit de beklemming van onwetendheid, vooroordeel en xenofobieën. En om paradoxen te overstijgen.
  Ruimte creëren voor feedback en luisteren naar elkaar en vooral ook naar al die vluchtelingen die een verhaal hebben dat ertoe doet. Vluchtelingen komen beslist niet alleen maar halen, ze komen ook brengen. Dat komen we te weten als we bereid zijn ons open te stellen.
  Als we wederkerigheid weten te betrachten ontstaat er van beide zijden respect voor elkaars leefwereld en cultuur en kunnen we van elkaar leren, verrijken.
  Ik kom hier beslist op terug, maar wilde je deze eerste reactie niet onthouden.
  Tot later,
  JanCees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s